HemLivsstil3 viktiga förmågor barn utvecklar när de leker med LEGO

3 viktiga förmågor barn utvecklar när de leker med LEGO

En riktig klassiker i leksakslådan sedan många, många år tillbaka är LEGO. Alltifrån förskolor, fritidshem till barnrum har i flera årtionden innehållit de klassiska LEGO-bitarna (och resulterat i många svordomar från de som trampat på en dold sådan). Här listar vi tre förmågor som barn, och vuxna för den delen, utvecklar när de leker med den klassiska byggklossen.

Finmotorik

Att leta, plocka och bygga med de små klossarna är ett utmärkt sätt att utveckla finmotoriken. Se till att LEGO-biten hamnar exakt där du vill och låt timmarna springa iväg. Bara att plocka upp klossen och lyckas placera den precist är utmanande i sig, något som barnet kommer lära sig i sinom tid. Så samtidigt som barnet har kul med byggandet tränas och stärks musklerna i händerna. Både styrka och precision är absolut nödvändiga i den fortsatta utvecklingen, såsom att lära sig att skriva till exempel.

Samarbete

Med LEGO kan du och ditt barn bygga upp hela världar att leka i. När barn bygger tillsammans med varandra behöver de kommunicera för att få en gemensam bild av bygget och få det som de vill. Det ger också upphov till konflikter, vilket i sin tur ger barnen övning i konflikthantering. Ack så viktigt även det.

Problemlösning

Med eller utan ritning, det spelar ingen roll. Oavsett vad kommer barnet stöta på problem på vägen. Antingen att ritning tolkades fel, att en bit helt plötsligt försvunnit efter att lillebror varit i rummet eller något helt annat. Många problem hopar sig i horisonten, vilket är perfekt för barnet att ställas inför. Många saker i livet kantas av problem som måste hanteras, vilket är perfekt att övas i redan i tidig ålder. Låt inte det bli en rädsla utan snarare en förmåga som barnet får många år på sig att träna upp.

Must Read